...azaz országismeret.
Nagyon sokat tanulunk ezen a tanfolyamon. És nem csak új szavakat, kifejezéseket, módszertani ötleteket, bár ezek a gyűjteményeink is szépen gyarapodnak. De sok szó esik a helyi specialitásokról, sajátosságokról, aktualitásokról is. Sokat megtudunk arról, hogyan élnek manapság a németek, hogyan gondolkodnak, mi foglalkoztatja őket leginkább, milyen problémákkal küzdenek...
Mindez legalább olyan érdekes, mint a nyelvi sajátosságok, példának okáért a született németek közül is sokak számára szinte érthetetlen bajor dialektus, vagy az újra egyre inkább divatba jövő népviselet. És akkor még nem is említettem pl. a sörfőzés rejtelmeit, amiben már nagyon profinak érzem magam. Persze mindig gondosan le is kell ellenőrizni a minőséget. Nem is értem, hogy eddig miért is nem szerettem a sört... :-) Ma pl. a világ legrégibb kolostori sörfőzdéjében ittunk meg a hőségben egy nagy hűsítő korsóval. A kolostort a VII. században alapították és 1050 óta foglalkoznak sörfőzéssel - nem csoda, hogy ilyen magas szintre fejlesztették a tudásukat. Az ő specialitásuk a sötét sör, ellentétben a regensburgi Kneitinger céggel, mert ők meg csak világos sört készítenek a XVI. század óta.
És persze ott vannak a Wurstok, azaz kolbászok is, minden elképzelhető ízesítéssel. Regensburg helyi specialitása a kisebb fajta fehér kolbász. Fogyasztják a helyi utánozhatatlan édeskés mustárral, illetve káposztával is. Hmm, lecker... :-)